torstai 19. heinäkuuta 2012

Nokian osavuosikatsaus - ei paha

Tänään Nokia julkaisi Q2-osavuosikatsauksen. Kerään näin alkuun jotain havaintoja sieltä:

+ Liikevaihto analyytikoiden ennusteita pikkuriikkisen parempi, nousi vuoden takaisesta.
+ NSN:n ei-IRFS-liiketulos palasi kannattavaksi.
+ Lumioita myytiin 4miljoonaa kappaletta, sekin pikkaisen analyytikoiden ka. ennustetta paremmin. (ennusteena ka. 3.76milj.)
+ Kassasta löytyy rutkasti rahaa edelleen (bruttokassa 9,4mrd, nettokassa 4,2mrd!).

Kaikenkaikkiaan kelpo osavuosikatsaus, kurssiin oli ladottu todella surkeita odotuksia, mutta tulokset olivatkin hieman odotetttua parempia. Vaikka tappiota tuli 327miljoonan euron verran, muutosvaihe etenee hyvin. Paljon on kiinni WP8-julkaisusta.

Älypuhelinpuolella Lumiat ovat ottamassa tuulta alleen, kysymysmerkkinä on kuinka paljon vaikuttaa myynteihin se, että nykyisiä WP 7.5-laitteita ei saa päivitettyä WP8-muotoon. Kuluttajat voivat jäädä odottelemaan uudemmalla käyttöjärjestelmällä olevia Lumioita syksylle tai ostaa muun käyttöjärjestelmän kännykän. Älypuhelimien kappalemääräinen myynti laski edellisestä neljänneksestä 14%, mutta hyvä uutinen oli se, että Nokia pystyi hilaamaan keskihintaa ylös. Se on aika hyvin tehty.

Ashoja myytiin hyvin ja Ashojen levikkiä parannellaan edelleen, joista tuloksia pitäisi olla näkyvissä paremmin Q3:sella. Peruspuhelinten keskihinta laski 36 eurosta 31 euroon vuoden takaisesta. Halpojen Android luurien marssi on kovaa, ja keskihinnan putoaminen ei ollut yllätys.

Lähtökohdat Q3:lle on siis hyvin mielenkiintoiset, pelätään Lumioiden myynnin heikkenemistä W8/WP8-julkistuksen alla, mutta toisaalta Ashat kerää paremmin levikkiä sekä Pureview 808 tulee laajemmin myyntiin kuin mitä Q2-tuloksessa saattoi hieman näkyä. Kilpailu on kovaa, nytkin huomattiin taas merkittävää laskua Kiinassa, jossa mm. kiinalaiset valmistajat ovat alkaneet ottamaan osiaan markkinoista. Mielenkiintoista on myös nähdä, mitä kaikkea Nokia tuo yhdessä Microsoftin kanssa WP8:saan, onhan Nokia ollut mukana kehittämässä. Toivon, että Nokialla on jotain uutta, innovatiivistä ja houkuttelevaa tarjota syksyn WP8-laitteisiin. Tuleeko esim. Pureview kevyempänä versiona vai samanlaisena kuin 808:ssa? Näitä uutisia saattaa tipahdella vähän ennakkoonkin. Näyttää siltä, että Nokia selviää muutosvaiheen yli hienosti, kassa auttaa siivittämään Nokiaa. Kuluja ollaan vähennetty ja vähennetään.

Siinä nyt pari pointtia.

Kurssi nyt 16,78%:n nousussa, 1,601€:ssa. Katsellaan vielä, mikä on päätöskurssi tälle päivälle.

Itse ostin viikolla Nokiaa lisää hintaan 1,457€.

Osavuosikatsaus tästä klikkaamalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti