keskiviikko 25. heinäkuuta 2012

Exel Compositesin osavuosikatsaus

EXEL COMPOSITES OYJ:N OSAVUOSIKATSAUS 1.1. - 30.6.2012
Exel Composites on osakesalkkuni suurin markkina-arvoltaan mitattuna. Syitä miksi olen ostanut on muun muassa erinomainen kannattavuus(sijoitetun sekä oman pääoman tuotto korkea), vuosien mittaan vähentynyt velka(omavaraisuusaste nyt 56,8%, nettovelkaantumisaste 7,6%, mielestäni aika vakavaraista puuhaa teollisuusyhtiölle) liikevaihto ja tuloskin ollut pitkään kasvussa, tuotteille on selvästi kasvavaa kysyntää. Nämä yhdistettynä matalaan arvostukseen. Exel Compositesin tuotteiden etuina ovat muun muassa niiden monikäyttöisyys ja kestävyys. Lisäksi yhtiö on pultruusiomarkkinoiden markkinajohtaja, ja pirstaloiduilla markkinoilla varmasti pystyy kunnostautumaan yritysostojen saralla.

Exel Compositesiltä tuli siis tänään osavuosikatsaus, joka kattaa ajan 1.1-30.6.2012, eroteltuna myös huhti-kesäkuu.

Yhtiön puolen vuoden tulos lähes puolittui vuoden takaisesta, liikevaihtokin laski 10,3%. Huhti-kesäkuussa lasku oli vielä vähän jyrkempää, joten onko odotettavissa loppuvuodelle myös laskusuuntaista kehitystä? Toimitusjohtaja ei tulevaisuuden näkymissä juuri uutta kertonut, vaan sen tavallisen eli ''Näkyvyys on edelleen heikko, ja suhtaudumme tulevaisuuteen varauksella.''

Vaikka yhtiön tulos ja liikevaihto laskikin, niin kannattavuus säilyi hyvällä tasolla. Kannattavuuskin toki heikkeni, mutta tärkeintä oli, että se pysyi hyvällä tasolla.

Raaka-aineiden, energiakustannusten sekä muiden hintojen nousu on yhtenä osana epävarmuustekijöihin merkitty, ja Exel Composites joutuikin nostamaan tuotteidensa hintoja kompensoidakseen näiden nousseiden kustannusten vaikutusta. Pienentyneet myyntivolyymit sekä kasvaneet henkilöstökustannukset sakotti yhtiön mukaan tulosta. Yhtiö jatkaa panostusta kasvaviin markkinasegmentteihin varmistaakseen kannattavan kasvun strategian edistymisen.

Muutamissa segmenteissä, kuten rakennus ja infrakstruktuurisegmentissä kysyntä heikkeni, mutta oli myös pari segmenttiä jossa tapahtui positiivistä kysyntäkehitystä.

Exel Composites sai yt-neuvottelut Suomessa päätökseen vasta heinäkuussa, joten siitä ei positiivisia vaikutuksia kerkenyt vielä tulemaan tähän osavuosikatsaukseen.

Osavuosikatsaus oli pieni pettymys, mutta yhtiö jatkoi edelleen hyvin kannattavana, joten jos vaan laskusuunta liikevaihdon ja tuloksen osalta saadaan käännettyä takaisin nousuvoittoiseksi niin hyvältä näyttää.


1 kommentti:

  1. Exel Composites vaikuttaa todellakin arvostusmittareidenkin valossa edelleen kohtuullisen maltillisesti hinnoitellulta osakkeelta. Vapaa kassavirta on positiivinen, opo% lähellä 20 prosenttia, kasvavat osingot.

    Tosin verrokkeihin nähden Exel on hinnoiteltu kalliimmaksi, mutta Exelin kannattavuus on huomattavasti parempi kuin verrokeilla

    VastaaPoista