sunnuntai 8. heinäkuuta 2012

Nokiasta juttua

Nokian kurssi on pudonnut jo alle 1,6€:n, ja osari on pian tuloillaan. Osarista odotellaan siis todella heikkoa, mutta kuinka heikko se on? Itse uskoisin, että kyseessä lienee Nokian heikoimpia ellei juurikin se heikoin osari tässä strategiamuutos-vaiheessa. Myös alkava osavuosi ainakin alknaee sangen heikosti, mutta loppuvuodesta eteenpäin näyttää nyt valoisemmalta. Minulla riittää vielä uskoa, että Nokia tekee sen comebackin, vaikkakin usko on ollut koetuksella. Mahdotonta se ei ole.

Minä luulen, että Nokia on nyt koittanut kaikki ikävät hommat tekemään ja ilmoittamaan, jotta tästä syksystä lähtien Nokia olisi valmis yllättämään kaikki. WP8 tulee, laajoista irtisanomisista ollaan kerrottu jne. Ashoista saattaa olla positiivistä kerrottavaa. Onkin pientä yllätyksen momenttia havaittu erilaisia tilastoja (statscounter yms) tulkitsemalla, että Ashat myyvät hyvin. Itse pidän kyseisiä tilastoja melko epäluotettavina, mutta katsotaan olisiko niistä näyttämään suuntaa. Osakkeelle käännekohtaa voisi povata syksylle, mutta itse taidan pitäytyä ostamatta lisää ennenkuin näyttää siltä, että Nokia WP8:n kera tosiaan alkaa myymään ja kovaa.

Eli syksyllä Nokia rummuttaa ulos WP8-laitteita (kannattaa tutustua tarkemmin kyseiseen käyttöjärjestelmään jos ei sitä vielä ole tehnyt). Sovelluskehittäjille pidetyssä tilaisuudessa paljastettiinkin jo joitain uudistuksia joita Windows Phone-alustaan tulee WP8:n myötä. Paljon kaivattuja sellaisia, eikä siinä edes ole vielä kaikki. Todennäköistä on, että lisää herkkua on tarjolla, mutta Microsoft ei ole siitä vielä kertonut. W8/WP8-ekosysteemi on se, jota itse veikkaan, että Elop tarkoitti sanoessaan: ''Sijoittajat tulevat ymmärtämään myöhemmin.'' Siinä on potentiaalia. Jo nyt tiedetään, että Nokian Navteq-kartat tulee kaikkien WP8-laitteiden mukana ja sen pitäisi tuoda Nokialla siis euroja jokaisesta myydystä WP8-laitteesta. Kysymys kuuluu, tuleeko sitä myös muihin W8-ekosysteemin laitteisiin? Lisäksi on mielenkiintoista nähdä tuleeko Nokialta W8-tabletti. W8-käyttöjärjestelmässä tableteissa on todella kilpailukykyinen. Se tuo tabletteihin lisää monipuolisuutta, ja on arvostelujen sekä tuotteeseen tähän asti videioiden kautta perehtyneenä varsin toimiva. Sovelluskehittäjät voivat helposti tekiessään W8-käyttikseen sovelluksen muokata sen WP8-muotoon, jolloin sama sovellus toimii siis tableteissa ja PC:ssä, että myös WP8-älypuhelimissa. Sovellusten määrä tulee siis kasvamaan entistä vauhdikkaammin, mikä on hienon hieno juttu W8/WP8-ekosysteemille. Tuossa vain muutamia W8-ekosysteemien etuja mainitakseni.

Nykyiset myynnissä olevat Lumiat WP7.5 käyttiksellä ovat vain Nokian esiinmarssin alkurummutusta WP-taipaleella. Kuten aikaisemminkin olen jo maininnut, niin Nokian comeback Lumia-malliston kera alkaa vasta sittenkun WP8, Pureview Lumioissa, Nokian itse kehittämät sovellukset kuten Nokia Julkiset, Nokia City Lens yms. ovat tulleet ja kehitetty samaan nippuun. Silloin on tarjolla älypuhelimia, jotka ainakin omasta mielestäni pitäisi olla todella kilpailukykyisiä. Saati nähdä mitä esim. Skype-integraatio tuo mukanaan, päästäänkö operaattoreiden kanssa jonkinlaiseen hyvään sopuun jossa kaikki osapuolet hyötyvät, kuluttajat, Nokia + MSFT, operaattorit.

Lisäksi Lumioita WP8-käyttiksen kera on tulossa myyntiin yhä useammalle operaattorille, niin USA:ssa kuin muuallakin maailmassa. Hyvin tärkeää.

Siinä muutamia mietteitä, joita nyt Nokiasta ja sen tämän hetkisestä asemasta mieleen johtui.


1 kommentti:

  1. Jos Nokia joskus onnistuu WP strategiassaan, niin Microsoftin on helppoa nostaa perimiään royalteja. Nokiasta on tullut yhden sortin lypsylehmä.
    Tästä syystä en investoi Nokiaan.

    VastaaPoista