lauantai 24. maaliskuuta 2012

$alkun koostumuksesta

Moni blogia seuraava henkilö on ehkä huomannut, että salkun koostumus on aika riskipitoinen. Tällä hetkellä kaikki salkun osakkeet ovat Helsingin pörssistä, ei ole rahastoja jotka kompensoisivat riskiä sijoittamalla esim. muille maantieteellisille alueille.

Salkun yhtiöt ovat myös ehkä siitä riskipitoisemmasta päästä Helsingin pörssiä. Nokia, Takoma, Ixonos... Luottoa yhtiöihin löytyy kuitenkin pitkällä aikavälillä ja siksi ne salkusta löytyykin. Nokian tulevaisuuden ennustaminen on tunnetun vaikeaa, itse olen aikaisemmin blogissa käsitellyt Nokiaa ja sen comebackin aineksia. Takoma on myös kovin riskipitoinen, koska yritys on tehny tappiota jatkuvasti vaikka tavoitteet ovatkin korkealla. Takoman rakentaminen on jonkinmoinen projekti, eikä se ole vielä lopussa. Ixonoksin tilanne tukaloitui Nokian uuden älypuhelinstrategian julkistuksen myötä noin vuosi sitten, mutta osakkeen kurssi on lyöty kenties jo liian alas. Vaikka Ixonosta on pidetty Nokia-renkinä, löytyy Ixonoksilta paljon muutakin osaamista ja kasvun mahdollisuuksia. Vuosien mittaan hyvin kannattanut ja kasvanut yritys, nyt todella alhaisella arvostuksella varustettuna. Riskiä silti riittää.

Aikaisemmin salkusta on löytynyt myös korkorahastoa, sekä osakerahastoja erityisesti Venäjän ja Latinalaisen Amerikan suunnalta. Erityisesti Venäjä-rahastoista on hyvät muistot.

Salkun yhtiöillä on toki hyvin toimintaa ulkomailla. Salkun toimialajakauma on kohtuu hyvä. Mielestäni osakkeita ei pitäisi valita salkkuun pelkästään sen takia että saisi toimialajakauman mahdollisimman tasaiseksi. Toki on hyvä pitää mielessä, että ei tule kaikkia samalta alalta. Salkun yhtiöistä monet ovat Small cap-yhtiöitä, joita monet pitävät vielä riskisempinä. Pienten yhtiöiden suhde suuriin on noin 60-40.

Olen todennut, että liiallinen hajauttaminen vie tuoton indeksimäiseksi. Joku voisi sanoa että koskaan ei voi hajauttaa liiaksi, se lienee mielipidekysymys. Näillä mennään tällä hetkellä, harkinnassa on ollut muun muassa Venäjälle sijoittavien rahasto-osuuksien takaisin ostoa. Korotkin ovat alhaalla, joten määräaikaistalletukset eivät juuri houkuta nykyisillä koroilla. Tuottoa haetaan siis osakkeista.

tiistai 20. maaliskuuta 2012

Panostaja, erityistarkkailussa yhtiön sisäinen viestintä

Panostaja on salkkuni yksi suurimmista sijoituksista, ja eräs lukija olikin pyytänyt juttua joten ajattelinkin väsätä moisen. Ajattelin koota jutun kahdesta osiosta, toinen sisältäisi Panostajan kanssa toteutetun haastattelun tulokset sekä toisessa osiossa kerron omasta mielestäni joitain tärkeimpiä pointteja Panostajasta sijoituskohteena. Ranskalaisin viivoin huonot ja hyvät puolet.

Aloitetaan hyvistä ja huonoista puolista.

HYVÄT
+ Panostajalla hyvä näyttö omistajiensa huomioon ottamisesta
+ Osinkotuotto ollut kovaa luokkaa
+ Flexim Security sekä Kopijyvä kasvavat kovaa vauhtia ja niistä on odotettavissa rahakas exiitti. Takoma onnistuessaan myös Panostajan suurimmista tytäryhtiöistä toisi mojovan tuoton.
+ Sukupolven vaihdokset yrityksissä, Panostajalle potentiaalisia yritysostokohteita riittää läjäpäin. Haasteena löytää ne helmet joita Panostaja todella tarvitsee.
+ Yrityskauppamarkkinat kehittymässä suotuisasti

HUONOT
- Verotuspäätökset, mahdollisesti myös sukupolven vaihdos-yrityksiin luvassa huono päätös?
- Tytäryhtiöt pääasiassa melko suhdanneherkkiä, toisaalta tämän voi lukea myös hyviin puoliin.
- Tytäryhtiöiden tuloksenteko jynnää alhaalla, parannusta kuitenkin odotettavissa suotuisilla markkinoilla?
- Osakkeen hinta hieman hankalasti määriteltävissä, johtuen tuloksenmuodostuksesta. Exitti-vuosina luvassa arvonnousua ja muhkeita osinkoja, nyt pääasiassa tytäryhtiöiden tuloksentekoon perustuva P/E näyttäisi hieman korkealta.
- Onko pallo hallussa? Kaikki exitit eivät ole menestystarinoita, ja yhtiö on laajentunut kovasti viime vuosina. Laajentuminen tuo myös haasteita.


Panostajahan on siis yhtiö, jonka liikeideana on ostaa huopiensa alle muita yhtiöitä ja kasvattaa ne tukemalla alansa parhaiden joukkoon. Tuloksenteko muodostuu tytäryhtiöistä sekä exitti/myyntivaiheessa saatavasta tulosta.

Panostajan kaltaisessa yhtiössä on erityisen tärkeää, että yhtiön sisäinen viestintä on hyvässä kunnossa. Haastattelin sähköpostin välityksellä Panostajaa koskien Panostajan sisäistä viestintää. Seuraavaksi otteita haastattelusta.

Panostajan sisäinen viestintä koko konsernin henkilökunnalle, joita niitäkin löytyy tästä Helsingin pörssin pienestä yhtiöstä peräti noin 1100  työntekijän verran, järjestetään osavuosikatsauksen julkistuksen jälkeen jakamalla Panostajan konsernin sisäinen newsletter, jossa käsitellään ajankohtaisia asioita sekä konsernin toteutuneen kvartaalin keskeisiä tapahtumia ja lukuja.

Tämän lisäksi Panostajasta ystävällisesti vastannut talousjohtaja mainitsee, että konsernissa on erillinen toimitusjohtajajakelu sekä talousvastaavajakelu. Tämä onkin tärkeää, koska Panostajaan kuuluu tytäryhtiöiden omat toimitusjohtajat, ja case Lämpö-Tukku kertonee oman osuutensa. Panostaja mainitsee myös että jokainen liiketoiminta-alue erikseen järjestää tämän lisäksi omalle henkilökunnalleen lisäviestintää tarpeen mukaan.

Panostaja tiedostaa sisäisen viestinnän tärkeyden ja pitää sitä ajoittain jopa tärkeämpänä kuin ulkoista viestintää. Sisäisen viestinnän ja ulkoisen viestinnän on oltava synkronissa keskenään.

Panostaja vastaanottaa palautetta sisäisestä viestinnästä henkilökunnalta sekä kehitysprojektien yhteydessä ulkoisiltakin kumppaneilta. Palautteen saanti on tärkeää, jotta toimintaa voitaisiin kehittää.

Minua lisäksi kiinnosti se, että onko Panostaja harkinnut sosiaalisen median hyödyntämistä Panostajan näkökulmasta. Panostajan tytäryhtiöillähän löytyy Facebook ja Twitter-tilejä, mutta itse Panostajalta ei vielä vastaavia tilejä löydy. Siellä voisi kirjoitella muun muassa tytäryhtiöiden kuulumisia, markkinanäkemyksiä yms. ottaen huomioon pörssiyhtiöiden säännöt. Panostaja mainitseekin tämän rajaavan kirjoittelua jonkin verran, mutta kertoo että Panostajan sosiaalisen median hyödyntämistä ollaan harkittu ja asiaa tutkitaan parhaillaan.

Sanoisin että sisäinen viestintä Panostajan kaltaisessa yhtiössä on haastavaa, mutta nykyisten päätelmieni mukaan Panostaja on toistaiseksi suoriutunut hyvin. Panostajalla tiedetään sisäisen viestinnän tärkeys, minkä eteen on tehty paljon työtä.

Kiitokset Panostajalle haastattelusta! Toivoisin myös kommentteja lukijoilta, jotta voitaisiin jatkaa blogikirjoituksen aihetta keskustelun muodossa, kun tarkoituksena on kuitenkin pitää itse blogikirjoitukset lyhyeinä ja tiiviinä. Jotainhan varmasti unohtui mainita, joten tuokaahan te niitä kehiin. :)


keskiviikko 7. maaliskuuta 2012

Panostajan osari

Takoman lisäksi Panostaja toi julki osavuosikatsauksen tänään. Takoma on Panostajan yksi tytäryhtiöistä, ja käsittelin Takoman osaria aikaisemmin tänään. Mutta nyt itse Panostajaan.

1.11.11-31.1.12 välisen ajan liikevaihto oli 42,2meuria, kasvua tässä 12% sekä liikevoiton osalta 0,9meuria, kasvua 23%. Kassavirta vahvistunut reilusti, sopivaista investointihalukkaalle Panostajalle. Tulokseen sisältyy n. 0.7meurin täydeltä kertaluonteisia kuluja/myyntitappioita. Omavaraisuusaste pudonnut yhden prosenttiyksikön verran.

Liikevaihto siis mukavassa nousussa, liikevoitto yhdessä kannattavuuden yms. kanssa vielä jynnää aika alhaalla, kasvua on odotettavissa erityisesti liikevaihdon osalta nimittäin:

Liikevaihdon kasvuksi koko tilikaudella Panostaja tarkentaa 7-14 prosenttia, liikevoiton ollessa samassa ohjeistuksessa kuin ennenkin eli liikevoiton arvellaan paranevan edellisestä tilikaudesta.

Uuden ohjeistuksen myötä liikevaihdon kasvuun siis kova luotto, mutta liikevoiton ei uskota ottavan samanlaista tuulta alleen. Takoma haittaa liikevoiton suotuisaa kehitystä tekemällä tappiota. Käännettäkään ei ole näkyvissä, kuin usvaisella merellä kulkee Takoma nyt. Tälle vuodelle on lupa odottaa parempaa, mutta tuleeko sitä? Rämpiminen näyttää jatkuvan, silti esimerkiksi muutama suurempi tilaus voisi tietty luoda uskoa.

Kopijyvä sekä Flexim Security purskuttavat eteenpäin vahvasti. Lisäarvologistiikka-segmentti oli myös hyvässä iskussa, muut segmentit pääasiassa junnailivat enemmän tai vähemmän paikallaan.

Muita positiivisia poimintoja osarista:
''Yrityskauppamarkkina on alkuvuoden 2012 hiljaisen alun jälkeen
piristynyt ja potentiaalisten kohteiden määrä on alkanut kasvaa ja positiivisen
talouskehityksen jatkuessa yrityskauppamarkkina vilkastunee kesää kohti.''
Lopputilikaudelle:
''Markkinoilla on edelleenkin
riittävästi mahdollisuuksia yritysostoihin ja Panostaja-konsernin
kasvustrategiaa on tarkoitus toteuttaa hallituilla yritysostoilla. Myös
joistain liiketoiminta-alueista luopumisia harkitaan, jotta pääomia voidaan
irrottaa uusiin hankkeisiin. ''

Tätä klikkaamalla osavuosikatsaukseen.

Eräs lukija olikin pyytänyt Panostajasta lähemmin minun näkemystä yhtiöstä, ja siihen olinkin valmistelemassa juttua jossa otin myös yhteyttä itse Panostajaan, mutta vielä ei ole vastausta kuulunut joten odotellaan vielä jahka se sieltä tulisi. :)

Takoman osavuosikatsaus - näytöt puuttuvat

Pikainen katsaus: Takomalta tuli tänään vuoden ensimmäinen osavuosikatsaus. Takomalta on lupa odottaa parempaa tänä vuonna, ja näyttöjä tarvitaankin. Alku ei kuitenkaan näytä lupaavalta:

- Liikevaihto 7,70 milj. euroa (6,59 milj. euroa), kasvua 16,8%
- Liikevoitto -0,54 milj. euroa (-0,25 milj. euroa), laskua 116 %
- Tulos / osake -3,3 senttiä (-1,2 senttiä)
- Oma pääoma / osake 1,07 euroa (1,17 euroa)
- Tilauskanta 12,02 milj. euroa (12,22 milj. euroa), laskua 1,6 %
- Tilauskertymä 6,57 milj. euroa (6,75 milj. euroa), laskua 2,7 %

Ainoa positiivinen juttu tuossa eli liikevaihdon kasvu, sekin selittää puoliksi yritysostoilla. Ei hyvä alku vuodelle. Alkaa pian usko mennä jollei niitä näyttöjä tule ja nopiaan, pitää harkita myyntiä jo. Oli kuitenkin vuoden ensimmäinen osavuosikatsaus vasta kyseessä niin pientä armoa annetaan. Omavaraisuuaste on pudonnut jo 51,8prosenttiin (61,6%), gearing lähentelee jo 60prosenttia.

Näköjään saadaan odotella Takoman kannattavaa toimintaa vielä pitkään. Tilauskanta ei ota kasvulukemia alleen, käyttöaste on alhainen, yhtiö velkaantuu lisää sekä tulos on tappiollista. Ei kuulosta hyvältä sijoituskohteelta kyllä, mutta annetaan nyt vielä toivoa Takomallekin.

Uusien yritysostojenkin teko vaikeutuu jo tällä kehityksellä, ja sen pitäisi olla yksi Takoman kasvulähteistä.


Muita havaintoja osavuosikatsauksesta:

Suoran viennin osuus nyt 19% (ent. 9%)
Katsauskauden aikana Akaan hydrauliikkasylinterituotanto oli vielä käynnistysvaiheessa. 
Huolimatta katsauskauden positiivisesta liikevaihtokehityksestä, Takoman
volyymit ovat yhä kapasiteettiin nähden alhaiset.  - > kuinka vaikeaa on saada asia kuntoon?

Pääset osavuosikatsaukseen klikkaamalla TÄTÄ.
 
EDIT: lisätään vielä että kyseessähän on osari seuraavalta ajalta:
TAKOMAN OSAVUOSIKATSAUS
1.11.2011  31.1.2012 (3 kk) 
 Eli tätä vuotta ei ole kuin yksi kuukausi vasta tuossa tuloksessa. 

lauantai 3. maaliskuuta 2012

Markkinatunnelmia selvitelty..

Blogissani minulla oli reilun kuukauden ajan kysely jossa kysyin: Aiotko sijoittaa osakkeisiin lähikuukausina?

Ääniä kertyi 27 joista 16 kertoi sijoittavansa lähikuukausina osakkeisiin, 4 mahdollisesti, 3 tuskin ja 4 kertoi olevansa ostamatta. En antanut EOS-vaihtoehtoa. Blogin lukijat siis ilmeisesti ovat luottavaisia osakkeiden kehitykseen jatkossa, tai kenties lukijoista löytyy esim. säännöllisesti kuukausittain sijoittavia henkilöitä. Kyselyn alkupäivinä tuli enemmän ''En''-vastauksia kuin ''Kyllä'', mutta sijoitusilmapiirin ja markkinoiden kehittyessä suotuisasti alkoi myös ''Kyllä''-vastauksia tuleen enemmän ja kyselyn lopulla niitä olikin selvästi enemmän kuin negatiivisia vastauksia.

Lukijoilla ehdotuksia/toiveita mitä seuraavaksi voitaisiin kysellä sijoittamiseen tietysti liittyen? :)

Itsellä oli mutuna noin joulun/tammikuun aikaan että jonkin sortin käännettä on luvassa osakemarkkinoilla, kun tuli mm. erityisen hyvältä kuulostavaa dataa Amerikasta. Valitettavasti en muista tarkalleen mitä dataa se oli, olisi pitäny kirjoittaa ylös ja kertoa lukijoillekin. Anyway nousua on nyt sitten pukannutkin, saapi nähdä jatkuuko samanlaisena. Kaikki eivät usko nousun olevan kestävällä pohjalla, mutta eikös se niin mene että ei sen tarviikkaan olla jottei voisi tienata osakkeilla? :) Markkinoiden ilmapiirihän sen lopulta ratkaisee minne suuntaan kurssit kehittyvät, välillä realiteetit jäävät hieman sivuummalle. Kunhan vain älyää olla mukana nousun ajan ja myydä kun alkaa sijoitusilmapiirit laskea.

Mutta pidetään osakkeet salkussa näillä näkymin.


Salkkukatsaus: helmikuu

Helmikuussa salkun arvo nousi 3,1%. Vertailuindeksinä käytän OMXH Cappia jonka arvo nousi helmikuun aikana noin 3,7%. Vähän jäi taas jälkeen vertailuindeksistä, aika tasaisesti yhdessä kehittyivät kuitenkin. Osakkeet salkussa kehittyi yhtiökohtaisesti aika maltillisesti Stockmannia lukuunottamatta joka otti kovan nousun helmikuun aikana 14-15eurosta 17-18euroon.

Helmikuun aikana salkkuun ostettiin Panostajaa lisää aivan helmikuun alussa. Lisäksi salkun arvonkehitystä laski Panostajan pääomanpalautuksen irtoaminen.

Stockmannia lukuunottamatta ei mitään ihmeellisyyksiä tapahtunut salkussa. Yhtiöiltä tuli tilinpäätöstiedotteita joita käsittelinkin jo aikaisemmin.