lauantai 24. maaliskuuta 2012

$alkun koostumuksesta

Moni blogia seuraava henkilö on ehkä huomannut, että salkun koostumus on aika riskipitoinen. Tällä hetkellä kaikki salkun osakkeet ovat Helsingin pörssistä, ei ole rahastoja jotka kompensoisivat riskiä sijoittamalla esim. muille maantieteellisille alueille.

Salkun yhtiöt ovat myös ehkä siitä riskipitoisemmasta päästä Helsingin pörssiä. Nokia, Takoma, Ixonos... Luottoa yhtiöihin löytyy kuitenkin pitkällä aikavälillä ja siksi ne salkusta löytyykin. Nokian tulevaisuuden ennustaminen on tunnetun vaikeaa, itse olen aikaisemmin blogissa käsitellyt Nokiaa ja sen comebackin aineksia. Takoma on myös kovin riskipitoinen, koska yritys on tehny tappiota jatkuvasti vaikka tavoitteet ovatkin korkealla. Takoman rakentaminen on jonkinmoinen projekti, eikä se ole vielä lopussa. Ixonoksin tilanne tukaloitui Nokian uuden älypuhelinstrategian julkistuksen myötä noin vuosi sitten, mutta osakkeen kurssi on lyöty kenties jo liian alas. Vaikka Ixonosta on pidetty Nokia-renkinä, löytyy Ixonoksilta paljon muutakin osaamista ja kasvun mahdollisuuksia. Vuosien mittaan hyvin kannattanut ja kasvanut yritys, nyt todella alhaisella arvostuksella varustettuna. Riskiä silti riittää.

Aikaisemmin salkusta on löytynyt myös korkorahastoa, sekä osakerahastoja erityisesti Venäjän ja Latinalaisen Amerikan suunnalta. Erityisesti Venäjä-rahastoista on hyvät muistot.

Salkun yhtiöillä on toki hyvin toimintaa ulkomailla. Salkun toimialajakauma on kohtuu hyvä. Mielestäni osakkeita ei pitäisi valita salkkuun pelkästään sen takia että saisi toimialajakauman mahdollisimman tasaiseksi. Toki on hyvä pitää mielessä, että ei tule kaikkia samalta alalta. Salkun yhtiöistä monet ovat Small cap-yhtiöitä, joita monet pitävät vielä riskisempinä. Pienten yhtiöiden suhde suuriin on noin 60-40.

Olen todennut, että liiallinen hajauttaminen vie tuoton indeksimäiseksi. Joku voisi sanoa että koskaan ei voi hajauttaa liiaksi, se lienee mielipidekysymys. Näillä mennään tällä hetkellä, harkinnassa on ollut muun muassa Venäjälle sijoittavien rahasto-osuuksien takaisin ostoa. Korotkin ovat alhaalla, joten määräaikaistalletukset eivät juuri houkuta nykyisillä koroilla. Tuottoa haetaan siis osakkeista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti