maanantai 27. helmikuuta 2012

Nokian tuoreet julkistukset

Nokia 808 Pureview vaikuttaa varsinaiselta monsterilta luokassaan. Siinä on kyllä kamerapuhelinten äiti, 41 megapixeliä! Aikamoinen yllätys oli kun aamulla luki tuon megapixelilukeman. Erikoisinta laitteessa on sen Pureview-teknologia, joka käyttää pikseleitä varsin erikoisella tavalla. Tulee kyllä myymään tietyissä, tosin aika kapeissa kuluttajaryhmissä ylivoimalla sanoisin. Luulisin, että valokuvaajat yms. muut kameraa tarvitsevat valitsevat monet Nokia 808 Pureviewin. Toki, pääasiallisena kamerana kameraa työkseen käyttävät pitäytyvät varmasti järkkäreissään yms. Epäilen, että Nokia Pureview 808:sta ei tule suurta myyntimenestystä. Symbian-puhelin ja hinta 450€. Laitteen paksuus myös ajaa etenkin nuoria kuluttajia pois potentiaalisista ostajista. Saatan silti olla väärässä. Yllättävän moni älypuhelimen peruskuluttaja haluaa laitteeseensa hyvän kameran, ja kun on tarjolla tämän kaltainen huippukamera niin se voi kyllä yllättää myyntiennusteet. Myihän N8:kin oikeastaan pelkästään kameran turvin hyvin. Symbianin uusimmat versiot alkavat myös jo olla kilpailevalla tasolla, mutta monia kuluttajia varmasti arvelluttaa Symbianin jatko ja ylläpito. Voi olla, että kun käy puhelinliikkeessä kokeilemassa 808:n kameraa siitä tulee haluttu pakko-ostos. Kukapa ei haluaisi pitää taskussa (puhelinta)kameraa jolla saa otettua upealaatuisia kuvia missä ja milloin tahansa? Kamera kännykässä on jokatapauksessa jäätävä, myös muita media-ominaisuuksia löytyy kuten erinomainen äänentoisto. Nokian sivuilta löytyy myös 808:lla otettuja mallikuvia, upeita ovat kertakaikkiaan. Muitakin pikkuparannuksia näkyy olevan, esim. kuvan jakaminen somessa on ilmeisesti tehty entistä helpommaksi ja nopeammaksi. Hienoa nähdä, että Symbianinkin puolelta tulee jotain ainutlaatuista. Pureview teknologia Lumia-mallistossa kuulostaa kieltämättä kovalta yhdistelmältä, ja sitä ollaan lupailtu melko pian saatavaksi.


Nokia Lumia 610


Massamarkkinoita Nokia 808 Pureview tuskin tavoittaa kovalla menestyksellä, mutta Nokia Lumia 610 on sitten taas päivän julkistuksista se, jolla on myyntimäärissä mitattuna suuremmat mahdollisuudet. Puhelimesta löytyy Windows Phone 7.5 käyttöjärjestelmä, joissain lähteissä huhuiltiin myös Tangoa. Nokia Lumia 610 on se puhelin joilla houkutellaan erityisesti nuoria ja ensimmäisen älypuhelimen hankkivia kuluttajia. Povaan 610:sta jonkinasteista menestystä. Puhelimen hinta on ilmoitettu olevan vain 189euroa, lähtee hyvin asein taisteluun erityisesti halpa-Androidien kanssa. Puhelimen hinta ja helppokäyttöisyys varmasti houkuttelevat ensimmäisen älypuhelin ostavia kuluttajia. Puhelimessa on 5mpgx kamera salamalla, pari astetta huonompi prosessori kuin Lumia 800:ssa ja Lumia 710:ssa, mutta vaikuttaisi silti toimivan sulavasti (ainakin tarpeeksi sulavasti) ja nopeasti. Puhelin on myös ohut ja varmasti monien erityisesti nuorien mielestä houkuttelevan näköinen, saatavilla useissa eri väreissä. Puhelin näyttö on isohko 3,7 tuumaa ja näyttöä reunustaa metallinen look.

Lisäksi Nokia ilmoitti tuovansa Lumia 900:sen muillekin markkinoille kuin vain USA:lle.

''Palkittu, ensimmäinen LTE-Nokia Lumia 900 -älypuhelin tulee saataville maailmanlaajuisesti. Monipuolinen älypuhelin tulee olemaan tarjolla valkoisena, syaanina (sinivihreä) ja mustana. Puhelin käyttää Dual Carrier HSPA -teknologiaa, jonka avulla sen tiedonsiirtonopeus on jopa 42,2 Mbs.''
Nopeudet näyttäisi olevan Lumia 900:ssa edelleen kunnossa, vaikkakin LTE-teknologian saatavuus eri maissa on mitä on, mutta akku on käyttöajaltaan Nokian mukaan paras Nokialta. Ilmeisesti älypuhelinkategoriassa/Lumia-ryhmässä tarkoitetaan?

Lisäksi Nokia julkisti kolme halvemman kategorian Asha-puhelinta, pääasiassa kehittyville markkinoille.

Hyviä uudistuksia mielestäni, löytyy vähän jokaiseen hintakategoriaan, toisaalta enemmänkin olisi voinut tulla. Mielestäni silti ihan mukava jatko, ja mielenkiinnolla odotellaan jälleen kriitikoiden arvioita malleista, erityisesti Lumia 610:sta. Elop sanoi myös että Lumia puhelinten myynti Yhdysvalloissa on jopa ylittänyt odotukset. Hienoja merkkejä ja edistystä Nokian tuskaisella taipaleella kohti takaisin kännykkämaailman kärkeen.

Nokian kurssi on kuitenkin kuutisen prosenttia laskussa nyt, tosin tuo lasku kattaa sitten perjantaisen nousun. Sijoittajia ei silti tuntunut julkistukset innostavan, kenties sijoittajat toivoivat enemmän julkistuksia. Sijoittajat ilmeisesti halusivat enemmän ja suurempaa. Itse pidän linjasta, jota Elop on ajamassa Nokiaan. Eli vähemmän on enemmän mitä tulee uusiin tuotelanseerauksiin. Nokiallahan on aikaisemmin ollut iso liuta erilaisia malleja joista vain harvoista tuli varsinaisia myyntimenestyksiä. Uudella lanseeraustyylillä on monia etuja, kuten mallikohtainen parempi panostus esim. markkinointi-puolelta. Mitä teiltä jäi päivän julkistuksista mieleen?

3 kommenttia:

  1. Tämä pistää aina vihaksi "Symbianin uusimmat versiot alkavat kyllä jo olemaan kilpailevalla tasolla". Symbian on Maemo/Meegoa lukuunottamatta ollut aina edellä. Löytyykö muista moniajoa ? Ei, tai no Androidissa jaetaan rippeitä prossuajasta mutta käytännössä muut prosessit jäädytetään. Haloo, kuka kaipaa "dos-aikakautta" jossa vain yhtä ohjelmaa ajetaan kerrallaan ?

    Symbianissa on FM-lähetys/vastaanotto, USB-on the go, HDMI, virtapihiys/hyvä akunkesto jne joten ei todellakaan voi sanoa sen olevan jäljessä. Syynä on vain jenkkibloggarien tahallinen dumppaus, jotta eurooppalainen, vapaa käyttöjärjestelmä saadaan tuhottua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. Pääasiassa tarkoitan tuolla sitä, että ne ovat houkuttelevampia kuluttajille, Symbianit joita minä olen käyttänyt ovat olleen kovin bugisia ja hitaita, eivätkä silmäkarkkia juuri ole tarjonneet. Enkä taida olla ainoa, jolla on ollut samanlaista vikaa Symbian puhelimessaan. Kehitys on ollut myös hidasta, tietyissä asioissa kilpaijoihin verrattuna Symbian on jäänyt jälkeen. Viime vuosina yhä useammin harkitsin vakavammin Android-luurin siirtymistä, mutta Nokian hyvä hardware osaaminen on ollut ainoa tekijä oikeastaan minkä vuoksi olen päätynyt Nokialaisen vielä ostamaan. Nyt asia on eri kun Lumia-puhelimista löytyy hyvän ulkoisen olemuksen lisäksi huippusoftaa.

      Hyviä ominaisuuksia kyllä Symbianista on löytynyt jo pitkään, kuten noita tuossa luettelitkin, mutta kokonaispaketista on puuttunut houkuttelevuutta mm. tuon kilpailijoihin verrattaen vähäisen silmäkarkin sekä bugisuuden/hitauden myötä. Esimerkiksi mainitsemasi HDMI olisi hieno näky Nokian WP7-luureissa. En tiedä, kuinka suuri myyntiakspekti se on, mutta varmasti ainakin osa käyttäjistä arvostaisi toimintoa.

      Poista
    2. Dossiin sai moniajon ja symbianissa ei ole "oikeaa" moniajoa.

      Poista