perjantai 13. tammikuuta 2012

Takoman arvonmääritystä

Ajattelin taas hieman kokeilla matematiittisia taitojani ja kokeilla mitä Takoman osakekurssin pitäisi olla pidemmällä aikavälillä yksinkertaisesti laskemalla Takoman tavoitteiden mukaiset luvut osakekurssiin, käyttäen arvostuskriteerinä tuttua P/E-lukua. Laskelmissa voi olla joitain virheitä, elikkä:

Tavoitteet:

    * Liikevaihto 100 miljoonaa euroa
    * Vuosittainen liikevoittoprosentti yli 10 %
     * Omavaraisuusaste yli 40 %
     * Vuosittainen ROCE % yli 20 %

-> nettotulokseen lisää rahoituseriä, mahd. osakekannan kasvu antien myötä


Osakkeet:     15 664 266 kpl kurssi 0.74 nyt.
Markkina-arvo 11.75milj. €

Johtopäätöksiä:


Optimistisesti ajateltuna mikäli Takoma yltää tavoitteen mukaiseen 100milj.e:n liikevaihtoon, saataisiin nykyisillä veloilla ja rahoituskuluilla korkokuluiksi 0,5milj. e. Siitäkun mukaan laskettaisiin 25%:n vero, niin saataisiin 10%:n liikevoitolla 7,1milj.euron nettotulos. Eli 10-0,5x0.75. Toki, jos hyvin hyvin optimistinen olisi niin liikevoittoprosenttihan voisi olla vaikkapa 15, kun Takoma tavoitteissaan tavoittelee yli 10%:n liikevoittoa, niin silloin tietty saataisiin laskettua 15-0.5x0.75=10,88 nettotulos.


7,1milj.euron nettotuloksella saataisiin nykyisellä osakemäärällä  osakkeen arvoksi 8,9€ P/E:llä 19,7, markkina-arvolla 140milj.e. P/E:llä 14(pörssin keskimääräinen P/E nyt, huom. korkeasuhdanteessa tuo P/E 19,7 todennäköisempi?) saataisiin osakkeen hinnaksi 6,3€ ja markkina-arvoksi 100milj.e. Vertailukohteeksi nykyinen osakekurssi 0,74€. Mutta, koska osakekannan kasvua on vielä vaikea arvioida, niin ei parane laskea ylioptimistisesti. Toinen asia myös se että Takomalla on suuri urakka edessään mikäli tavoitteisiin todella halutaan päästä. Lisäksi yhtiö velkaantuu lisää, mutta toisaalta saa toimintansa kannattavaksi ja näin velkojakin on helpompi maksaa takaisin. Jokatapauksessa pitkällä aikavälillä Takoma voi olla omistajalleen hyvinkin tuottoisa, ainakin kun vertaillaan nykyiseen osakekurssiin.
Kiitokset Henrille avusta. ;)


Blogin sisältöä ei pidä käsittää sijoitussuosituksiksi tai sijoitusneuvonnaksi. Blogin kirjoittaja ei vastaa blogisisällön perusteella tehdyistä tai tekemättä jätetyistä päätöksistä millään tavoin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti