maanantai 30. tammikuuta 2012

Stockmann - yksi helmistä?

Stockmann on investoinut kovasti viime vuosina (Lindexin osto 2007, Nevsky Centre-ostoskeskuksen rakentaminen Pietariin, Helsingin keskustan tavaratalon laajentaminen ja uudistaminen), mutta on samalla velkaantunut reilusti.
Stockmannin strategialinjauksessa vuosille 2012-2016 ollaan asetettu tavoitteeksi näiden hankittujen toimintojen kannattavuuden parantaminen, Lindexin ja Seppälänkin markkina-aseman parantaminen ja laajentaminen.

Käytännössä viime vuosina Stockmann on hankkinut itselleen timantteja joita nyt hiotaan (tulos)kuntoon. Lindexin kauppaa on silti paljon kritisoitu, erityisesti oston ajoittamisesta eli Stockmann osti Lindexin aikoina jolloin pörssiyhtiöiden arvot olivat huipussaan. Harvoin silti kannattavaa monessa maassa toimivaa muotivaateketjua halvalla saakaan.

Venäjän-toiminnoille on asetettu tavoite vuodelle 2012: positiivinen liikevoitto. Stockmannin Venäjä-toiminnot on pitkään jauhaneet tappiota erilaisten huonojen tapahtumien vuoksi. Tärkeä kasvu-alue edelleen Stockmannille, ja hyvä on jos toiminnot saadaan pikkuhiljaan plussan puolelle.
''Pääomien käyttöön, varastojen määrään ja kuluihin kiinnitetään entistä enemmän huomiota.''
Stockmann on tunnetusti hyvä osinkojen maksaja, ja edellämainittujen investointien sekä muun liiketoiminnan kehittäminen kovaan tuloskuntoon tuo myös osinkoihin taas potkua. Velkaantuneisuuttakin ollaan investointien jälkeen pyritty vähentämään, mm. osakeannin avulla, ja omavaraisuusaste oli 2011 kolmannella neljänneksellä 38,6%. Siinä kehityksessä hieman takapakkia, markkinat olivat vähintäänkin haastavat 2011.

Pitkän aikavälin tavoitteet Stockmannilla ovat myös kunnianhimoiset, niin kuin pitääkin, mutta silti realistiset. Erityisesti vähintään 20% sijoitetun pääomantuotto kuulostaa hyvältä sijoittajan korvaan. Stockmannin tuskin(?) tarvitsee turvautua osakeantiin kyseisenä aikana, vaan pystynee nykyisellä osakekannalla saavuttamaan tavoitteet ja tässä tapauksessa(kin) Stockmann on vielä kovin aliarvostettu. Toki, kuluttajien ostokäyttäytymistä on vielä vaikea arvioida kun markkinat on mitä on, kovin epävarmat mutta kuluttajien luottamus talouteen nousi hieman tammikuussa.



Stockmann julkaisee tilinpäätöstiedotteensa 9.2. ja silloin saammekin lisätietoa, tosin Stockmann on jo ilmoittanut tuttuun tapaansa joulukuun numeroita, liikevaihto kasvoi 7,7%, erityisen hyvin Baltian maissa.


Sain kaapastua Stockmannia salkkuun hinnalla 12,77€, ja lisäostoja teen vain jos markkinat ryhtyvät taas epävarmoiksi ja pudottavat Stockmanninkin kurssin noille luvuille tai alemmas. Muutoin tätä herkkukimpaletta on ihan tarpeeksi suuri osuus salkusta. :-)



Blogin sisältöä ei pidä käsittää sijoitussuosituksiksi tai sijoitusneuvonnaksi. Blogin kirjoittaja ei vastaa blogisisällön perusteella tehdyistä tai tekemättä jätetyistä päätöksistä millään tavoin.

2 kommenttia:

  1. Itse raapasin 12,33€ hintaan soppelin potin pitempi aikaiseks sijoitukseksi. Huhua ois, että vois olla 150 vuotta täyttävällä Stokalla juhlaosingon paikka? Velkaantuneisuus on kyllä noussu, mutta investoinnit on nyt jäädytetty suuremmilta osin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän halvemmalla sait ;) sellaista huhua on joo kiertänyt, hyvä pointti! Vähän heikossa tilanteessa nyt tuolle osingonmaksulle, mutta juhlavuosi toisi kyllä aihetta moiseen, saas nähä.. Muutenkin kun Helsingin pörssissä on käsitykseni mukaan tulossa hyvä osinkokevät, osinkoverotusta ilmeisesti ollaan kiristämässä ja nyt sopivasti juhlavuosi ennen tätä niin olisi kyllä toisaalta omistajille kiva yllätys.

      Niinhän ne suuremmat investoinnit on jäissä, nyt alkaneella strategiakaudella Stockmann keskittyy nykyisten bisnesten kehittämiseen ilman kummempia yritysostoja.

      Poista