Pienen konepajayhtiön, Takoman tilinpäätöstiedotteen purkua.
Yhtiön liikevaihto kasvoi edellisestä tilikaudesta 44%, josta kuitenkin suurin osa tuli yrityskaupasta. Ilman yrityskauppaa liikevaihto olisi kuitenkin myös kasvanut, 8%. Viennin osuus oli laskenut, mutta liikevaihto silti noussut, joka kertonee kotimaan hyvästä vedosta tilikaudella alalla.
Konsernin liikevaihdosta:
66 (61) % tuli laivanrakennus- ja offshore-teollisuudesta
11 (14) % nosto- ja kuljetinlaitevalmistajien
19 (21) % energia- ja prosessiteollisuuden laitevalmistajien toimituksista.
Takoma ei ole edelleenkään saanut liikevoittoaan kunnolla kuntoon, tällä kertaa tulosta rasittivat Moventaksen konkurssin johdosta tullut kertaluontoinen alaskirjaus sekä laajennus hydrauliikka- ja
automaatiojärjestelmäliiketoimintaan. Liiketappio oli -1,35milj. euroa, joka vastasi -4,9% liikevaihdosta. Kannattavuus pysyi huonona myös, koska Takoman kapasiteetin käyttöasteet olivat edelleen alhaisena. Myös raaka-ainetoimittajien toimitusviiveet, laatupuutteet sekä muutamien hydrauliikkasylinteriprojektien ja voimansiirtokomponenttitoimituksien toimitusaikasiirtojen vaikutus tuntui Takomallakin.
Investointeja jatkettiin myös nykyisiin tuotantotiloihin, uusien tehdastoimitilojenhankkiminen Akaasta
3,20 milj. Akaalla myös uudet koneinvestoinnit olivat suuruusluokkaa 0,85milj. euroa. Konsernin rahoitusasema heikentyi tilikauden aikana, rasituksena mm. investoinnit, lainojen koron nosto, sekä yrityskauppa. Omavaraisuuaste oli kuitenkin vielä varsin hyvä 51.9% joskin pudotusta oli melkein kymmenen yksikköä (ent. 60.9%). Nettovelkaisuus nousi myös 23.8% -> 62.7%.
Tilauskannassa oli vain pientä nousua, 8%:n arvosta. Tilauskertymä sen sijaan oli jälleen iloisempaa luettavaa:
Tilauskertymä tilikaudelta oli 28,13 (17,24) milj. euroa, kasvua 63 %.
Vaikka Takoma ei ole pystynyt vielä tavoitteisiin yltämään, edes lähellekään, niin pitkän ajan tavoitteet ovat edelleen varsin mukavan oloiset, jotten sanoisi. Muistaakseni alkuperäisenä tavoitteena olivat kyseiset luvut jo vuonna 2012, mutta sitä tuskin tapahtuu. Yrityskauppoja Takomalta odottelen ensi vuodellekin, vaikka markkinatilanne on kohtuullisen heikko yrityskaupoille, toisaalta voi löytyä halvemmallakin ostettavaa kun euroopan velkakriisi on ajanut yritysten arvostuksia alas. Tilinpäätös sisälsi edelleen paljon Takoma-konsernin rakenteluun kuuluvia kuluja (kuten yrityskauppa, tehdasinvestoinnit) joten komeaa liikevoittolukua saamme edelleen odottaa. Markkinat ovat hyvin epävarmat ja haastavat Takomalle, mutta mikäli markkinat lähtee nousuun, niin Takomalla on hyvän rahoitusasemansa turvin hyvät eväät tavoitteidensa toteuttamiseen , ainakin pitkällä aikavälillä. Viime vuosina Takoma on ollut pieni pettymys minulle, mutta markkinat ovat olleet epäsuotuisat Takoman strategian mukaiselle tavoitteiden toteutumiselle joten olen vielä pysynyt mukana, ja miettinyt lisäostoja hinnan tarpeeksi alas putoessa / näkymien ollessa vielä kohtuulliset.
Takoman pitkän aikavälin taloudelliset tavoitteet ovat:
-- kasvattaa konepajaryhmän liikevaihto 100 milj. euroon yritysjärjestelyin ja
yksiköiden orgaanisen kasvun kautta
-- saavuttaa yli 10 % liikevoittomarginaali vuosittain
-- saavuttaa yli 20 % sijoitetun pääoman tuotto
-- säilyttää yli 40 % omavaraisuusaste kasvustrategiasta huolimatta
Näkymät vielä tilinpäätöstiedotteesta:
TAKOMAN NÄKYMÄT TILIKAUDELLE 2012
Takoma odottaa nykyisen tilauskannan ja näkymien perusteella konsernin
tilikauden 2012 liikevaihdon nousevan tilikauden 2011 tasosta. Takoma tulee
tarkentamaan konsernin liikevoittoennustetta vuoden 2012 aikana annettavissa
osavuosikatsauksissa.
Takoman tilinpäätöstiedote
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti