tiistai 20. joulukuuta 2011

Nokian comeback

Suomalainen matkapuhelinvalmistaja Nokia on saanut nauttia pitkään jo median suosiosta, Nokian uusi älypuhelinstrategia on kerännyt paljon vastalauseita että myös kehuja ja tunnustusta yhtiön johdolle. Nokia on vihdoin tajunnut käyttöjärjestelmänsä Symbianin heikkoudet ja sen heijastumisen erityisesti markkina-osuuksiin ja Nokia-brändiin.

Suomessa erityistä närää on syntynyt luonnollisesti Nokian henkilöstövähennyksistä, joita tehdään aika raskaalla kädellä myös Suomessa. Yhtiön jatkon kannalta ne on kuitenkin tärkeitä ja sanoisin välttämättömiä. Toivon mukaan Nokia, henkilöstövähennystenkin turvin, pystyy nousemaan takaisin taisteluun Androidin sekä iPhonen kanssa ja saamaan kannattavuuden hyvälle mallille yhdessä markkina-osuuksien laskun kääntämisen nousuksi. Näin säilytettäisiin ainakin ne työpaikat mitä Nokialla Suomessa vielä on, puhumattakaan työpaikoista ulkomailla, sekä mahdollisesti menestyksen turvin sitten palkata lisää suomalaisia kun Nokia on palannut takaisin jaloilleen.

Nokia oli kypsyysvaiheen jälkeen lähtenyt jo alamäkeen, mutta Stephen Elopin pestaaminen oli täsmäisku tähän alamäkeen. Moni kritisoi valintaa edelleen, väittäen että Elop ei ole saanut mitään muuta aikaan kuin työpaikkojen menetystä, osakekurssin- ja markkina-osuuksien laskua. Tämä on kuitenkin vain perintöä edellisiltä johtohenkilöiltä, erityisesti ex-toimitusjohtaja Kallasvuolta. Elop on vain tehnyt asioita paikatakseen Nokian syöksykierteen, paljon hyviä ja paljon ei-toivottuja asioita, mutta välttämättömiä sellaisia Nokian comebackin aikaansaamiseksi.

Nokian uuden älypuhelinstrategian ensi-hedelmät ovat pudonneet puusta ja kuluttajat alkavat keräämään näitä hedelmiä. Kauppalehdessä jo useasti uutisoitu Windows Phone 7.5-käyttöjärjestelmällä varustetun Nokia Lumia 800:n loistavasta myynnistä niissä maissa jossa se on tuotu jo markkinoille Euroopassa. Muun muassa Iso-Britanniasta on kantautunut hyviä uutisia Suomeen.


Yhdysvalloissa Nokian asema on pitkään ollut heikko. Tähän Elopin on toivottu tuovan muutosta. Nokia on aloittanut uuden tulemisen myös Yhdysvalloissa, tällä hetkellä myynnissä on T-Mobilella Nokian halvempi Lumia, 710. Todellisella ryminällä Nokian uskotaan tulevan Yhdysvaltain markkinoille vasta ensi vuonna, kun Nokian arvellaan tuovan sen ehdottoman lippulaivan, Nokia 900:n tammikuussa Yhdysvaltain markkinoille. Nokia 900:taa Nokia ei itse ole vielä julkaissut, mutta huhut ovat vahvoja. Puhelimesta löytyisi muun muassa 4,3 tuuman amoled-näyttö sekä 8 megapikselin kamera. Lumia 900 ominaisuudet, Tämä Windows Phone 7.5 käyttöjärjestelmällä varustettu puhelin olisi isosta koostaan huolimatta harvinaisen ohut sekä myös hyvännäköinen puhelin. Myös Windows Phone 7.5 seuraajaa, Tangoa on huhuiltu löytyvän kyseisestä mallista.
Massiiviset markkinointikampanjat on odotettavissa Nokialta Yhdysvalloissa että muuallakin maailmassa ensi vuonna. Apua tähän tulee Microsoftilta.

Nokia tuo markkinoille myös uuden valikoiman matkapuhelimia, jotka ovat tarkoitettu erityisesti kehittyville markkinoille. Tämä Nokia Asha-nimeä kantava mallisto tulee markkinoille myös muualla, päässen joulumarkkinoille myös Suomessa. Kauppalehti juuri uutisoikin Nokian jääneen kakkossijalle Intiassa käyttöjärjestelmillä mitattuna. Tähän ongelmaan Nokia Asha puhelimet tulevatkin hyvään paikkaan iskemään. Nokian kaksois-simkorttipaikalla varustetut puhelimet ovat myös myyneet erittäin hyvin, erityisesti kehittyvillä markkinoilla.

Panostukset Symbianiin jatkuvat edelleen, sanoo toimitusjohtaja Elop. Symbian Anna-päivitys onkin ollut jo pitkään saatavilla useisiin Symbianin malleihin, ja uusin päivitys Belle on tuloillaan myös, tullen valmiiksi asennettuna joissain uusimmissa Symbian-puhelimissä kuten Nokia 700 ja 701:ssä. Nämä päivitykset tuovat uutta ilmettä Symbianiin sekä parantaa käytettävyyttä. Kuluttajat saavatkin huomata ettei Symbiania jätetä homehtumaan vaan kehitykset jatkuvat.
Nokia N9 on myös tuotu uusille markkinoille, tätä Meego-käyttöjärjestelmällä varustettua älypuhelinta saa nykyään myös Yhdysvalloista, aikaisempaa tietoa rikkoen.

Nokia haluaa myös olla nyt edelläkävijöiden joukossa, panostaen esimerkiksi LTE-teknologiaan, joka mahdollistaa nopeamman tiedonsiirron. LTE:hen liittyy myös muita etuja. Nokia on muuttunut paljon, uudistusta on tapahtunut ja paljon lisää on luvassa. Elopilla on vaikea tehtävä, muttei mahdoton, saada Nokia takaisin kuntoon, pois laskukierteestä. Mikäli Nokia onnistuu kääntämään kierteensä oikeaan suuntaan, nykyinen osakekurssi (3.62€) on historiaa ja kurssi varmasti kiittää reilulla kädellä ylöspäin, riskiä toki Nokiaan sijoittamisessa paljon on, mutta itse uskon Nokian mahdollisuuksiin. Nokian siirtymisvaiheen tuloksentekokyky on ollut arvioitua parempi ainakin toistaiseksi. P/E-luku on noin 8, mikä tietysti kasvuyhtiölle (mikäli Nokia onnistuu nousemaan kasvu-uralle) on erittäin halpa. Mahdolliset yritysjärjestelytkin voi osua Nokian osakkeenomistajien tilille, muistetaan vielä että Nokialla on muhkea patenttisalkku. Osinkoihin maksukykyä antaa luvailtu muhkea kassan kohennus. Myös Nokian nettisivut ovat saaneet uuden raikkaan ja yksinkertaisen ilmeen, vanhojen nettisivujen ulkoasu olikin kohtuullisen hirveä, mutta pitkään säilynyt. Nokialta on myös mahdollisesti ensi vuonna tuleva tablet-tietokone, jonka Elop on luvannut olevan erilainen kuin muut markkinoilla. Ainakin hän käski tablet-tiimin tehdä siitä sellaisen. Voi olla että he ovat onnistuneet/onnistuvat, hyviä näyttöjä tuotteiden osalta ovat viimeisimmät Nokia-julkistukset olleetkin. N9 kerää kehuja ja Lumia 800 rikkoo myyntiennätyksiä. Uusimmat Symbian Belle-puhelimet ovat myös innovatiivisia ja Symbian Belle käyttöjärjestelmä on selvää edistystä edeltäjistään. Windows Phonessa on Nokialla suuri mahdollisuus, kun Microsoft panostaa käyttöjärjestelmään todella kovaa, tarjoen muun muassa kehittäjille makoisia porkkanoita. Nokia on myös saanut erityisaseman WP-sopimusvalmistajana verrattuna muihin WP-sopimusvalmistajiin.

Siinä vähän nopeasti kirjoitettuna joitain pointteja Nokian nykytilanteeseen, erityisesti  Microsoft yhteistyöhön liittyen.

Blogin sisältöä ei pidä käsittää sijoitussuosituksiksi tai sijoitusneuvonnaksi. Blogin kirjoittaja ei vastaa blogisisällön perusteella tehdyistä tai tekemättä jätetyistä päätöksistä millään tavoin.

PS: Kommentit sallittu. :-)

torstai 15. joulukuuta 2011

Takoman tilinpäätöstiedote

Pienen konepajayhtiön, Takoman tilinpäätöstiedotteen purkua.


Yhtiön liikevaihto kasvoi edellisestä tilikaudesta 44%, josta kuitenkin suurin osa tuli yrityskaupasta. Ilman yrityskauppaa liikevaihto olisi kuitenkin myös kasvanut, 8%. Viennin osuus oli laskenut, mutta liikevaihto silti noussut, joka kertonee kotimaan hyvästä vedosta tilikaudella alalla. 


Konsernin liikevaihdosta: 
66 (61) % tuli laivanrakennus- ja offshore-teollisuudesta 
11 (14) % nosto- ja kuljetinlaitevalmistajien
19 (21) % energia- ja prosessiteollisuuden laitevalmistajien toimituksista.


Takoma ei ole edelleenkään saanut liikevoittoaan kunnolla kuntoon, tällä kertaa tulosta rasittivat Moventaksen konkurssin johdosta tullut kertaluontoinen alaskirjaus sekä laajennus hydrauliikka- ja
automaatiojärjestelmäliiketoimintaan. Liiketappio oli -1,35milj. euroa, joka vastasi -4,9% liikevaihdosta. Kannattavuus pysyi huonona myös, koska Takoman kapasiteetin käyttöasteet olivat edelleen alhaisena. Myös raaka-ainetoimittajien toimitusviiveet, laatupuutteet sekä muutamien hydrauliikkasylinteriprojektien ja voimansiirtokomponenttitoimituksien toimitusaikasiirtojen vaikutus tuntui Takomallakin. 



Investointeja jatkettiin myös nykyisiin tuotantotiloihin, uusien tehdastoimitilojenhankkiminen Akaasta
3,20 milj. Akaalla myös uudet koneinvestoinnit olivat suuruusluokkaa 0,85milj. euroa. Konsernin rahoitusasema heikentyi tilikauden aikana, rasituksena mm. investoinnit, lainojen koron nosto, sekä yrityskauppa. Omavaraisuuaste oli kuitenkin vielä varsin hyvä 51.9% joskin pudotusta oli melkein kymmenen yksikköä (ent. 60.9%). Nettovelkaisuus nousi myös 23.8% -> 62.7%.



Tilauskannassa oli vain pientä nousua, 8%:n arvosta. Tilauskertymä sen sijaan oli jälleen iloisempaa luettavaa:

Tilauskertymä tilikaudelta oli 28,13 (17,24) milj. euroa, kasvua 63 %.


Vaikka Takoma ei ole pystynyt vielä tavoitteisiin yltämään, edes lähellekään, niin pitkän ajan tavoitteet ovat edelleen varsin mukavan oloiset, jotten sanoisi. Muistaakseni alkuperäisenä tavoitteena olivat kyseiset luvut jo vuonna 2012, mutta sitä tuskin tapahtuu. Yrityskauppoja Takomalta odottelen ensi vuodellekin, vaikka markkinatilanne on kohtuullisen heikko yrityskaupoille, toisaalta voi löytyä halvemmallakin ostettavaa kun euroopan velkakriisi on ajanut yritysten arvostuksia alas. Tilinpäätös sisälsi edelleen paljon Takoma-konsernin rakenteluun kuuluvia kuluja (kuten yrityskauppa, tehdasinvestoinnit) joten komeaa liikevoittolukua saamme edelleen odottaa. Markkinat ovat hyvin epävarmat ja haastavat Takomalle, mutta mikäli markkinat lähtee nousuun, niin Takomalla on hyvän rahoitusasemansa turvin hyvät eväät tavoitteidensa toteuttamiseen , ainakin pitkällä aikavälillä. Viime vuosina Takoma on ollut pieni pettymys minulle, mutta markkinat ovat olleet epäsuotuisat Takoman strategian mukaiselle tavoitteiden toteutumiselle joten olen vielä pysynyt mukana, ja miettinyt lisäostoja hinnan tarpeeksi alas putoessa / näkymien ollessa vielä kohtuulliset.



Takoman pitkän aikavälin taloudelliset tavoitteet ovat:

-- kasvattaa konepajaryhmän liikevaihto 100 milj. euroon yritysjärjestelyin ja
yksiköiden orgaanisen kasvun kautta
-- saavuttaa yli 10 % liikevoittomarginaali vuosittain
-- saavuttaa yli 20 % sijoitetun pääoman tuotto
-- säilyttää yli 40 % omavaraisuusaste kasvustrategiasta huolimatta



Näkymät vielä tilinpäätöstiedotteesta:



TAKOMAN NÄKYMÄT TILIKAUDELLE 2012

Takoma odottaa nykyisen tilauskannan ja näkymien perusteella konsernin
tilikauden 2012 liikevaihdon nousevan tilikauden 2011 tasosta. Takoma tulee
tarkentamaan konsernin liikevoittoennustetta vuoden 2012 aikana annettavissa
osavuosikatsauksissa.



Takoman tilinpäätöstiedote

tiistai 13. joulukuuta 2011

Blogin aloittelua

Morjensta vaan kaikille!

Ajattelin pistää sijoittamis-aiheisen blogin pystyyn, pääasiassa asiaa osakkeista. Ainakin näin alkuun ajatuksena on ihan vain kokeilla bloggaamista, ja kenties virittää vähän keskustelua sijoittamisesta/tietyistä yhtiöistä, joista kirjoitan blogissani. Bloggaaminen vaikuttaisi hyvältä tavalta pysyä kärryllä salkun yhtiöiden kehityksestä sekä muutenkin salkun remontoinnin kannalta. Sijoittajauralle on jo mahtunut mm. finanssikriisi ja nykyinen EU-maiden velkakriisi, joten hankalista markkinoista onkin jo kokemuksia. Tarkoituksena hieman kertoa omasta näkemyksestä osakesijoittamisen saralla, mihin sijoitan ja miksi. Pääsääntöisesti ostoon johtaa yhtiön sekä sen osakkeen tutkimisen perusteella syntynyt käsitys siitä onko yhtiön osakkeessa nousuvaraa. Koitan välttää liiallista matematiikan käyttöä sijoittamispäätöksissäni (laskuja yhtiön tunnuslukuja, osakkeen tunnuslukuja jne. käyttäen). Olen todennut tämän käytännön olevan eduksi. Hankalat ovat markkinat, mutta uskallusta sijoittaa osakkeisiin löytyy. Katsotaan nyt mitä keksitään... :-)

PS: Jos blogikirjoituksissa löytyy virheitä, esimerkiksi tunnuslukujen tai vastaavan suhteen, saa ystävällisesti huomauttaa